Per: Esther Pedrós Martorell

Cap de Premsa de La GRAN pantalla!

Barcelona acollirà, del 6 al 9 de juny de 2019, La GRAN pantalla, el Festival Internacional de Cinema de la Gent Gran. Aquest nou certamen cultural serà gratuït i se celebrarà als Cinemes Girona, una de les sales referents de la ciutat.


Aquest festival, de caràcter únic a Barcelona, vol oferir un espai per a la gent gran i, alhora, cerca convertir-se en un lloc de trobada cinematogràfica intergeneracional que permeti desmuntar els prejudicis i estereotips envers les persones grans, que difonen els mitjans d’informació massiva, especialment, la televisió i la publicitat.

D’aquesta manera, tenint com a focus temàtic la representació de la gent gran, el Festival busca relats que contribueixin a generar noves lectures i discursos, per anar més enllà de les representacions convencionals que solen associar-se a aquesta etapa de la vida i diversificar les mirades existents. Així mateix, es posaran en pantalla interseccions poc visibilitzades, com ‘gent gran LGTBIQ+’, ‘gent gran migrades’ i ‘gent gran i feminismes’, entre altres.

“La Gran Pantalla és un espai de diàleg, de trobada, de reflexió, d’oci. Un lloc per compartir històries, per apreciar-les, per reflectir-nos en elles i mirar-nos amb dignitat. D’altra banda, el Festival Internacional de Cinema de la Gent Gran de Barcelona és una oportunitat per reconèixer la labor cinematogràfica de persones grans i de joves que s’interessen per les seves històries”, assegura Katherina Harder, directora artística i de programació del Festival.

Les pel·lícules seleccionades i els diferents col·loquis que tindran lloc durant el festival permetran reflexionar, analitzar, comprendre, pensar, mirar i oferir noves mirades i mirades alegres, fresques i positives envers les persones en el seu procés d’envelliment.

La GRAN pantalla! és una idea original d’elParlante amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, i compta amb la col·laboració especial dels Cinemes Girona, Goethe Institut, Fundació FiraGran, Festhome, Iosphera, ACRA, Caramel Films, Compacto, Fundació Enllaç i Cactus docs.

La programació de La Gran Pantalla comptarà amb una mostra internacional de llargmetratges i una secció competitiva internacional de curtmetratges, i estarà dividida en 5 seccions: Pel·lícula Inauguració; Pel·lícula Clausura; Secció Oficial de Llargmetratges; Secció Oficial de Curtmetratges (competició) i Secció Cinefòrum.

La pel·lícula que inaugurarà La Gran Pantalla 2019 és Muchos hijos, un mono y un castillo, el llargmetratge documental de Gustavo Salmerón, guanyador del Goya a la Millor Pel·lícula Documental 2108.

Per la seva banda, el film que tancarà aquesta edició és Visages, Villages (Cares i Llocs), el darrer documental de l’Agnès Varda. “Volem tancar el Festival retent homenatge a una cineasta que fins als seus 90 anys de vida ha treballat fent cinema amb un grau de reflexió únic i des d’una empatia que destaca en totes les seves pel·lícules”, explica Katherina Harder.

Pel que fa a la Secció Oficial de llargmetratges, es mostraran pel·lícules de ficció i de gènere documental, les quals narren històries protagonitzades per persones grans i aporten una nova mirada sobre la vellesa. Produccions de Colòmbia, Japó, Mèxic i Alemanya. Podeu consultar els títols en aquest enllaç.

La Secció Oficial de Curtmetratges està formada per les setze pel·lícules seleccionades entre les més de 200 que s’han rebut en aquesta convocatòria, les quals competiran en la categoria de Premi al Millor Curtmetratge La GRAN pantalla, Menció Especial del Jurat (si escau) i Premi del Públic. “D’aquesta selecció, ens agradaria destacar que totes les pel·lícules estan realitzades per directores i directors joves que retraten a persones grans i creen un vincle intergeneracional molt valuós”, assenyala Harder. Amb aquesta selecció de curtmetratges realitzats a Espanya, el Brasil, l’Argentina i el Perú, i que narren des de la ficció, el documental i l’animació, el públic de La GRAN Pantalla viatjarà per diferents cultures, personatges i mirades diverses amb molts tocs d’humor. Podeu consultar els títols en aquest enllaç.

Per últim, a la Secció Cinefòrum es projectaran pel·lícules acompanyades per un col·loqui amb convidades i convidats del món de la cultura i de l’àmbit social, amb els quals, conjuntament amb el públic, es dissertarà sobre temàtiques de gran interès actual i poc visibilitzades. En aquesta edició de La GRAN Pantalla, comptarem amb dos col·loquis: “gent gran LGTBIQ+” i “gent gran i feminismes”.

El Festival La GRAN pantalla és una idea original d’elParlante, que fa 10 anys treballa amb joves de diferents barris de Barcelona i  amb gent gran, desenvolupant projectes participatius des d’una perspectiva insterseccional,  vinculant diverses sensibilitats en un mateix context. La interculturalitat, l’edatisme, les relacions intergeneracionals o la diversitat de gènere són algunes de les interseccions que es treballen actualment.

El Festival és gratuït, amb aforament limitat!

Reserva les teves entrades aquí