L’estada a TanjaZoom és el guardó del jurat del BcnZoom, un festival de curtmetratges socials que realitzen conjuntament el Casal dels Infants i el Consell de Joventut de Barcelona. El BcnZoom va premiar el curt Un Instant  realitzat en el marc de Ciutat Esperança, un projecte elParlante en col·laboració amb el Pla Comunitari de Ciutat Meridiana i el suport del Departament d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona.

El grup hem gaudit de cinc dies a la ciutat marroquina en un ambient festiu, social i juvenil. Hi ha hagut temps de tot, a més de descobrir Tànger hem participat del TanjaZoom. Un festival de curtmetratge social que posa en valor la tasca educativa, social i cultural que realitzen associacions juvenils del barri de Beni Makada.

Durant els matins hem tingut la oportunitat d’assistir als tallers organitzats pel Tanjazoom: escriptura de guió per documentals, creació de músiques de bandes sonores, i animació. Aquest últim ha comptat amb la dinamització del grup de elParlante i el Pla Comunitari de Ciutat Meridiana realitzant jocs de Teatre de l’Oprimit, així com de l’Agrupació Escolta Can Baró (l’altra entitat guanyadora del BcnZoom) dinamitzant també els matins compartint una estona de jocs i diversió.

Després de compartir els dinars amb l’organització del Tanjazoom i el grup de joves i adolescents participants del festival anàvem fins a la Cinémathèque de Tànger (Cinema Rif) a veure els curtmetratges socials que tractaven temàtiques com la violència de gènere i l’assetjament escolar.

En aquets viatge hem viscuts molts moments importants pel grup pero cal destacar un d’ells en especial, en arribar a Tanger les persones encarregades del festival TanjaZoom ens van anunciar que no podriem presentar el curt “Un Instant” perquè aquest no havia obtingut el visat cultural. La notícia ens va entristir molt en el seu moment però  ràpidament el grup va saber encaixar-ho i no va impedir que disfrutéssim d’aquesta fantàstica experiència. Per comprendre la situació i no emetre prejudicis cal que coneguem bé el context polític país. El rei del Marroc, Mohammed VI, és també el cap d’Estat i el primer ministre del país. El Departament de Cultura ha d’aprovar totes les peces audiovisuals que s’emeten al cinema i televisió, un cop reben el vistiplau les segellen amb el que s’anomena “visat cultural”. La nostra història no va passar aquest filtre i no el vam poder presentar. El fet que no puguin emetre escenes explícites on es vegi a dues persones besant-se o mantenint relacions sexuals a les  pel·lícules i series va ser una de les principals raons per les quals no vam tenir el visat cultural. Tot i la decepció inicial i que des de la nostra visió al principi se’ns feia difícil d’entendre la situació, xerrant amb persones que coneixen d’aprop aquesta realitat al Marroc vam ampliar la mirada i vam entendre que el context social, polític i cultural era aquell i ens havíem d’adaptar al sistema de normes i valors d’allà. Volem deixar clar que la decisió va ser del Govern i no del l’organització del Festival Tanjazoom i encara menys del Consell de Joventut de Barcelona, qui des del primer moment ens van mostrar el seu suport i carinyo.

Una de les principals lluites de elParlante és la de trencar amb els estereotips i prejudicis sobretot els relacionats amb la diversitat cultural, així que volem demanar el màxim respecte pels valors de la societat marroquina i sobretot per totes les persones de la organització local que tan bé ens van acollir i que tenen una gran tasca social de participació juvenil per a sensibilitzar sobre el seu entorn expressant la seva realitat a través de l’audiovisual, essència compartida amb nosaltres.

Des de Ciutat Esperança volem agrair al Casal dels Infants i el Consell de Joventut de Barcelona la oportunitat que ens han donat de participar en aquesta fantàstica experiència.

I aprofitem aquest blog per compartir que ens sentim molt privilegiades de comptar amb un grup de joves com el de Ciutat Meridiana, gràcies per adaptar-vos a les circumstàncies, pel vostre amor i entusiasme en tot el que fem, i per la vostra força i energia infinita, de la que irradia i contagia.

Fotografia realitzada per la Tanjazoom Festival.

Fotografia realitzada per la Tanjazoom Festival.

IMG_1536grupoo