Atreveix-te a estimar a qui tu vols estimar i no a qui se suposa que has d’estimar!

L’estiu de 2015 vam donar un gir particular a la feina de l’Edu-comunicació. Després d’haver participat en una formació de l’Associació Candela per a involucrar la perspectiva de gènere als nostres projectes i, al mateix temps, va sorgir la idea de realitzar un vídeo participatiu a Sant Andreu de Palomar, on el grup de joves va decidir explicar en un curt de ficció els estereotips que tenim sobre l’amor.

Sens dubte va ser una oportunitat fantàstica per desenvolupar per primera vegada tot allò que havíem treballat en els tallers amb les companyes de Candela. Així va sorgir Atreveix-te, una iniciativa de les Escoles FEDAC per a fer vídeo participatiu amb set joves del barri que es van apuntar al Casal d’Estiu Artístic d’aquell any.

Natàlia R.Martí, periodista i educomunicadora de elParlante va ser la coordinadora del projecte i explica que, tot  i que abans de començar el casal es va plantejar al grup participant diferents temàtiques socials, el grupo va escollir les relacions amoroses i els seus estereotips. Dit i fet!

El marge de temps era força limitat: disposaven d’una setmana per a perfilar la història, els personatges, escriure el guió, fer el càsting, assajar i gravar. En aquest sentit, la Natàlia reconeix que la primera sessió va ser clau per l’èxit del projecte: “vam veure peces audiovisuals d’on van sorgir debats al voltant de les relacions amoroses i l’heteronormativitat imposada. A partir d’aquestes premisses vam treballar el guió”. A través de la crítica mediàtica sorgeixen emocions i històries personals. Ella recorda que “es van sentir molt identificats i identificades amb el tema de l’expressió de gènere

Es tractava d’explicar creuaments de sentiments d’un mateix grup i parlar del tema des de dues perspectives diferents: la preferència sexual i l’expressió de gènere. La idea del vídeo estava decidida, només s’havien d’escollir els perfils dels personatges i els estereotips que marcarien la història.

“El grup va decidir tractar les diferents idees de masculinitat hegemònica que existeixen i com podrien desmuntar aquests conceptes”, ens explica la Natàlia. Per aquest motiu, el grup va escollir que el protagonista fos un noi. La resta va ser molt ràpid: un càsting, un parell de dies de rodatge i fins i tot una gala de presentació teatralitzada. La Natàlia insisteix en què amb un grup de treball tan compacte, decidit i que ha participat des del moment de la definició del projecte és molt fàcil treballar. No volem explicar-te més detalls, volem que ho vegis!