Fotografia, teatre i molta crítica mediàtica fan la diferència en aquest projecte d’envelliment actiu que vam començar en el Districte de les Corts .
El maig passat vam projectar el curt Las Joyas de la Corona a l’Ajuntament de Les Corts. Enmig dels aplaudiments s’escoltaven veus que deien: “Una experiència inoblidable”, “Un somni fet realitat: Ser actrius i fer una pel·lícula”, “Al principi crèiem que no érem capaços… Però ho vam fer…” Eren els homes i dones protagonistes del curt, un grup de gent gran del Casal Can Novell.
Fa un any, ens van convidar a treballar a Les Corts per desenvolupar un projecte anomenat La Gran Gent Gran. Des del principi tots i totes es van mostrar disposades a debatre i analitzar com es representa en els mitjans de comunicació a les persones grans. L’objectiu d’aquest projecte era sensibilitzar a la ciutadania sobre el fet d’envellir mitjançant metodologies innovadores que barregen la crítica mediàtica i la cocreació audiovisual.
Segons dades de l’INE, l’any 2050 les persones majors de 65 anys representaran més del 30% del total de la població espanyola. A més, la taxa de naixements en Europa tendeix a la baixa mentre el percentatge de persones grans puja. I les notícies ens alerten que els octogenaris arribaran a superar la xifra de quatre milions en 2020. Si és aquesta la realitat, cal preguntar-se, com percebem a la gent gran?, com podran les noves generacions tenir cura d’ells i elles si no les coneixen, si les aïllen, si les miren a través dels estereotips?
Durant el procés de La Gran Gent Gran, vam fer un recorregut per les múltiples realitats, virtuts i necessitats que envolten a les persones grans, i a partir d’aquí ens vam proposar desmuntar els estereotips que tracten d’homogeneïtzar, infantilitzar i, fins i tot ocultar la seva valuosa aportació a la societat. Part d’aquests estereotips vénen dels mitjans de comunicació massiva que representen a la gent gran com una càrrega sociosanitària o com a éssers aïllats que han de produir-nos llàstima.
Per crear nous imaginaris, el grup de La Gran Gent Gran es va formar en diversos aspectes, com el teatre i l’elaboració de guions. Així vam generar nous discursos al voltant de l’aprenentatge que comporta haver superat totes les edats de la vida i arribar a aquesta etapa de moltes maneres diferents. Perquè, com diria la sociòloga Dolores Juliano envellim tal com hem viscut, un no es torna una altra persona en la vellesa.
Així va ser com de manera participativa vam estrenar el curt Las Joyas de la Corona amb familiars, veïnes i veïns del barri, per generar de nou la crítica i el debat, peça angular dels nostres projectes. Vam parlar del dret a enamorar-se, i alguna dona deia: “Sembla que no poguéssim o no tinguéssim dret a enamorar-nos”. “Sembla que als nostres fills els molesta…”. Es van posar sobre la taula temes com el dret a decidir i va sorgir també el tòpic de la diferència de tracte i d’expectatives que tenim sobre dones i homes grans, que no són les mateixes.
Va ser una trobada molt emotiva perquè el públic, animat pel grup de La Gran Gent Gran, es va deixar tocar per la història i es van generar nous arguments que ja estem incloent en la nova edició del projecte.
Mentre arriba la nova temporada, visita la web de la La Gran Gent Gran, on pots veure com vam realitzar aquest projecte, el darrere de càmeres de la nostra primera producció.