Entrevista a Alfredo Cohen, director d’elParlante i productor executiu de la La GRAN pantalla!

¿Com va sorgir la idea d’un Festival com aquest?


Sessió de treball participatiu de La Gran Gent Gran

Des dels nostres inicis, fa 10 anys, en elParlante hem explorat la possibilitat de treballar amb persones grans, especialment en iniciatives intergeneracionals que posin en contacte a joves amb els seus avis i el territori. I fa 4 anys vam començar a treballar amb diversos Casals de Gent Gran en projectes de vídeo participatiu, on les persones grans conten les seves històries, la qual cosa els afecta, la qual cosa els dol, al mateix temps que desmunten estereotips i prejudicis sobre les diverses maneres que hi ha d’envellir. Els resultats ens han entusiasmat i ens han fet pensar que al cinema també està la possibilitat de donar a conèixer aquesta diversitat… i celebrar-la.

¿Per què fer un Festival específicament sobre cinema de la Gent Gran?

I per què no? La Gent Gran, no és un col·lectiu, no és un grup monolític, tancat. Almenys en la nostra societat, identifiquem a la gent gran des dels 65 anys als 95… Són 30 anys molt diversos!, i moltes maneres de viure’ls, no obstant això habitualment se’ls encasella, es parla en nom d’ells i elles. Les representacions que es fan els mitjans de comunicació estan plenes d’estereotips: que són avorrits, conservadors, que ja no volen aprendre, que no participen, que són dependents, que no aporten res nou a la societat. Una sèrie de barbaritats semblants a les quals es diuen sobre els immigrants o sobre les persones amb diversitat funcional o de diverses orientacions sexuals. Aquest Festival és per reflexionar sobre aquestes opressions, sobre com es creuen i sobre el paper que com a societat juguem en la seva construcció. Tenint en compte que a Espanya en 2066 hi haurà més de 14 milions de persones grans, el 34,6% del total de la població, uns 41.068.643 habitants.Joves i grans a “Compartint Experiències”, el proyecto intergeneracional que fem amb APS


¿És un Festival també per als joves?

Per descomptat! La GRAN Pantalla és per a tota la família, i per a tota mena de famílies i persones. Així com altres festivals temàtics. Aquest no és un Festival per tancar-nos sinó per obrir-nos. El millor que ens pot passar a la vida és arribar a vells. El contrari és la mort. Aquest Festival és l’excusa perfecta per anar al cinema amb els avis i les àvies, però també per gaudir de bones pel·lícules. Un lloc per celebrar la bellesa dels cabells blancs i les arrugues.

¿Per què creus que havent-hi tants Festivals de Cinema a la ciutat, no hi havia un com aquest?

No ho sé, és curiós, perquè a més, els cinemes independents de la ciutat sobreviuen en gran part perquè les persones grans assisteixen molt al cinema. Suposo que parla malament d’allò que som com a societat i del lloc que li donem a les persones grans. Però, l’important és que ja existeix i crec que té molt de futur.

El festival és gratis, però el cinema costa…

Mireia, Laura, Ana, Juliana, Esther i Katherina conformen l’equip base de La GRAN Pantalla!

Sí, i costa molt. Costa escriure-ho, produir-ho, rodar-ho, exhibir-ho… Aquest Festival és gratis per al públic perquè el Departament de Promoció de la Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona i altres entitats –incloent els Cinemes Girona– es van enamorar de la idea i li han donat suport. És gratis perquè volem que s’omplin les sales i que els diners no siguin un problema per assistir-hi. Però esperem que el missatge no sigui equivocat. La cultura, malgrat ser un intangible de gran valor, també té un important cost de producció, realització i promoció. Per a nosaltres és una aposta de llançament.

Què veurem al Festival i com es reserven les entrades?

Veurem 8 llargmetratges internacionals de primer nivell, que han guanyat diversos premis en els més importants festivals del món. Veurem uns 16 curtmetratges en competició, seleccionats entre els més de 250 que ens van arribar de tot arreu del món, i que entren en la Secció Oficial. Amb un jurat de luxe. Tindrem una homenatjada molt important, que ja us comptarem i hi haurà dos Cinefòrums: Persones Grans + Feminismes, Persones Grans LGTBIQ+.


¿Què passarà després del Festival?

Doncs que tindrem ressaca audiovisual!-… (Riures)

Perquè esperem que La GRAN pantalla sigui una espècie de plataforma antiedatisme que des de la cultura i l’art cinematogràfic generi noves formes d’expressió i trobada intergeneracional. Segurament quedarem amb ganes de més.

Les reserves de les entrades es poden fer a través de la web http://lagranpantallafestival.elparlante.es/entrades/