ElParlante fa 10 anys i volem compartir amb tu 10 vídeos que han format part d’aquesta aventura. Un viatge inspirat en tot el treball teòric i metodològic que vincula la participació, la comunicació i l’educació popular amb la transformació social.

El vídeo participatiu, o la cocreació audiovisual, tal com l’anomenem nosaltres, sempre ha estat al nostre ideari des del començament. Tenir la possibilitat de treballar històries diverses, des de moltes perspectives i explorar nous temes als barris, amb els i les protagonistes, fa part de la nostra naturalesa parlantera.

En aquest llistat trobaràs 10 curtmetratges participatius, que representen les inquietuds de joves i grans amb els quals hem treballat durant els últims 10 anys a Barcelona.

  1. Historia de Much@s

Historia de much@s és un curtmetratge realitzat pel grup de joves de Ciutat Esperança sobre el bullying que busca conscienciar la comunitat educativa i la societat en general sobre els impactes de la violència entre iguals a l’àmbit escolar.

2. Un instant

Quina visió ofereixen els mitjans de comunicació de la sexualitat i quins efectes pot tenir això en joves i adolescents? Aquest curt de Ciutat Esperança parla de l’embaràs en adolescents. Va ser premi del jurat del Bcnzoom Festival 2015 i va ser seleccionat al Tanjazoom, el festival de curtmetratges socials del barri Beni Makada, al Marroc.

2. Això no ven

Després de debatre sobre els estereotips que hi ha al voltant del gènere i la sexualitat, el grup de joves del projecteDesmuntatòpics de L’Hospitalet va treballar amb la presumpció d’heterosexualitat i les discriminacions que existeixen a la nostra societat envers aquests temes.

4. El sustituto

Poques vegades ens trobem amb un professor d’origen divers. Així, en aquest curt de Desmuntamites fet a l’institut Ménendez y Pelayo de Sarrià, vam reflexionar sobre l’eurocentrisme en el currículum acadèmic i el tràfic de drogues com a estereotip de les persones colombianes.

5. El día que me aceptes

Curtmetratge del Projecte Prisma al barri de Navas que parla de racisme i islamofòbia des d’una perspectiva de gènere. El grup de joves va escriure un guió de ficció, de manera participativa, a partir d’històries quotidianes de discriminació i odi no visibilitzades.

6. Nuestra historia


Barribook és el projecte de joves del Servei de Convivència del Districte Horta-Guinardó, amb què treballem temes com el procés migratori i la relació que les i els joves estan construint amb el seu territori d’acollida.

7. La fábrica de la música

Yamaró, el llamado del corazón és un projecte rural que va reunir moltes diversitats al municipi de Sabanalarga (Atlántico), al cor del Carib colombià. Música, folklore, memòria històrica i tradició van ser alguns dels ingredients escollits pel jovent per treballar al territori.

8. Las joyas de la corona


Primer curtmetratge participatiu realitzat amb un grup de persones grans del Districte de Les Corts, per parlar d’edatisme i qüestionar els estereotips que existeixen envers l’envelliment. Així va començar La Gran Gent Gran, un projecte que ha seguit la seva itinerància per cinc barris més d’altres districtes de Barcelona.

9. El mejor día del mundo

El millor dia del món pot ser aquell dia en la qual perdem els prejudicis envers els altres, envers la diversitat que ens envolta, especialment al barri del Raval. Això és el que volien explicar els i les joves de Ravalead@s en aquest curtmetratge participatiu.


10. Atreveix-te!


Vídeo participatiu realitzat al barri de Sant Andreu de Palomar, on un grup de joves de l’escola FEDAC va decidir explicar, en un curt de ficció, els estereotips que tenim durant l’adolescència sobre l’amor i les relacions amoroses.

I així acaba el nostre Top 10. Probablement tu has estat testimoni d’aquest procés, que no ha estat sempre fàcil. Tanmateix, la nostra història ens anima a somiar amb, com a mínim, 10 anys més de projectes audiovisuals participatius que promoguin la ciutadania activa.

Bonus track

No hi ha llistat sense un bonus track, sense un regal, sense un valor afegit. Aquest videoclip recull tot allò que volem transmetre i seguir treballant, sempre amb alegria i il·lusió. Us deixem amb La Gran Gent Gran d’Horta.