Qui som

Creiem en això que promulgava Gabriel García Márquez: “Una educació des del bressol fins a la tomba, disconforme i reflexiva, que ens inspiri una nova manera de pensar i ens inciti a descobrir qui som en una societat que es vulgui més a si mateixa”.

L’entitat elParlante neix a Barcelona, el 2009, amb l’objectiu de dissenyar, implementar i avaluar estratègies d’educació + comunicació per promoure la ciutadania activa.

ElParlante s’inspira en tot el treball teòric i metodològic nascut a Amèrica Llatina, que vincula la participació, la comunicació i l’educació popular amb la transformació social.

 

elParlante neix de la necessitat de treballar l’alfabetització mediàtica, fomentant el sentit crític davant els discursos dels mitjans de comunicació de masses, així com de la necessitat de crear relats mediàtics alternatius per parlar de diferents realitats i universos possibles,  invisibilitzats pels relats hegemònics, posant l’accent en aquells ciutadans i ciutadanes, els drets dels quals, puguin estar vulnerats.

 

Entenem l’educació com un instrument permanent de transformació social: creatiu, emocional, participatiu i popular, centrat en la persona i en el procés de construcció. Així també, entenem la comunicació com un procés de participació a través del qual dues o més persones intercanvien i comparteixen experiències, coneixements i sentiments, fins i tot a distància i a través de mitjans artificials.

 

És en el model educomunicatiu on pensem que podem construir camins de diàleg i de trobada. Apostem per tant, per una educació + comunicació transformadora, ètica, responsable, solidària, optimista, compromesa i que empodera. Sempre emfatitzant en el contingut, els valors i les emocions, més que en els avenços tecnològics.

MISSIÓ

Contribuir amb la promoció de la ciutadania activa i la construcció d’una societat més i millor educada i comunicada, a través del disseny, la implementació i l’avaluació d’estratègies de sensibilització, cocreació, formació i comunicació, recolzades en l’alfabetització transmèdia, l’ús i l’apropiació de tecnologies digitals i l’expressió artística. Desenvolupem les nostres estratègies a través de l’acció comunitària; l’educació formal, no formal i en el lleure; les relacions interculturals i intergeneracionals; la inserció laboral i la salut, entre d’altres.

VISIÓ

Continuar contribuint amb la transformació educativa i social, desenvolupant estratègies cada vegada més sostenibles, dins un sistema escalable, amb major impacte social, i sense perdre de vista el més local i específic de cada grup i context. Pretenem ser reconeguts com una entitat referent en educomunicació per a la ciutadania activa, a Barcelona, Catalunya i Europa i continuar enfortint els nexes de col·laboració amb Llatinoamèrica, i d’altres països del Sud.

VALORS

  • Professionalisme i passió pel que fem
  • Creativitat, innovació i proactivitat
  • Sensibilitat i compromís social
  • Treball en equip i en xarxa amb altres entitats
  • Perspectiva intercultural i de gènere
  • Perspectiva interseccional compromesa amb la lluita contra tota mena d’opressió i desigualtat per raons de gènere, edat, origen, orientació sexual i/o classe social.

Qui som

Alfredo Cohen

Alfredo Cohen

Director

alfredo@elparlante.es

Comunicador Social i Periodista. Màster en Documental Creatiu per la Universitat Autònoma de Barcelona i PhD en Comunicació i Educació per la Universitat Pompeu Fabra. Professor convidat de la UPF de Barcelona i la Universitat del Norte, a Colòmbia. Escriptor i creador dels nostres projectes en educomunicació. És el fundador i coordinador general d’elParlante des de 2009.

Leticia Pipman

Leticia Pipman

Coordinadora de projectes

leticia@elparlante.es

Especialista en Teatre d’intervenció social i dinamitzadora comunitària. Va estudiar Arts Escèniques a Buenos Aires, es va formar com a terapeuta a l’Institut Gestalt i, actualment, avança estudis de Psicologia a la Universitat Oberta de Catalunya. Treballa amb joves, adults, grups de dones i gent gran. Des de 2005 utilitza el teatre com a eina d’implicació social i educativa.

Lian Subirat

Lian Subirat

Tècnica de projectes

lian@elparlante.es

Graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra amb una estada a l’estranger a The University of Adelaide (Austràlia) i mínor en Estudis Humanístic de Literatura. Postgrau en Cultura, Lectura i Literatura per a infants i joves de la Universitat de València. Els seus interessos passen per les interseccions entre el cinema, la comunicació, la literatura i altres formes de cultura, amb el món de l’educació.

Julio Serna

Julio Serna

Gestió

gestion@elparlante.es

Arquitecte amb una especialització en gestió i polítiques culturals de la ciutat per la Universitat Oberta de Catalunya. Cursa el primer cicle d’estudis doctorals a la Universitat Politècnica de Catalunya amb la Proposta de Tesis: “La generació de l’espai públic en els assentaments no planificats”. Dirigeix www.depapel.org des d’on ha produït festivals i diferents accions culturals relacionades amb la cançó i la paraula. Actualment, forma part de la plenària del Festival BAM Acció Cultura Viva a Barcelona.

Paula Torné

Paula Torné

Tècnica de comunicació

comunicacion@elparlante.es

Graduada en Comunicació Audiovisual i actualment cursant el Màster en Gènere i Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha col·laborat en diferents festivals de cinema de la ciutat i té un gran interès per la comunicació, la cultura i l’educació, tot aplicant una perspectiva feminista i interseccional en els projectes on participa i en la seva vida personal.

Aliades habituals

Premis i reconeixements

2014 VI Premis per a la Diversitat en l'Audiovisual
La Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual (MDA), impulsada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), va reconèixer el passat 16 de maig de 2014 la tasca d’elParlante en els VI Premis per a la Diversitat en l’Audiovisual. El projecte Desmuntatòpics, recolzat per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, va ser desenvolupat i emprès pel Consell de Nois i Noies de l’Hospitalet. En aquest es va discutir sobre estereotips provinents dels mitjans i es van elaborar vídeos amb una nova mirada educada cap a la diversitat cultural
2016 PREMI MIQUEL PORTER I MOIX DEL PÚBLIC
El curtmetratge produït per Adrian Jay, participant del nostre projecte Ravalead@s TV en la seva segona temporada, ha rebut la menció especial del jurat de la MOSTRA MIRADOCS de Barcelona. Els premis van dirigits als autors i les autores de documentals on la ciutat de Barcelona és la protagonista.
2018 VVII Gala dels Premis Garci
El passat 29 de juny es va celebrar la VII Gala dels Premis Garci en el SAT Teatre de Sant Andreu. Aquesta iniciativa del Districte busca reconèixer el treball de les institucions, entitats i col·lectius que treballen al territori. El Projecte Prisma – Navas en Acció, va ser guardonat entre diverses iniciatives juvenils per “Antena Navas”, un noticiari popular realitzat de manera participativa pel grup de joves amb el qual treballa elParlante. El diari és un recull de les opinions dels veïns i veïnes sobre l’ús del mòbil, una campanya institucional per repensar el seu ús i un curtmetratge que reflexiona sobre els mites de l’amor romàntic.
2023 Premi Fundació FiraGran en l'Àmbit de la Comunicació
La XXII edició dels Premis Fundació FiraGran 2023 va guardonar La GRAN pantalla, Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona, per la seva tasca d’organitzar i impulsar un festival que posa en el centre les problemàtiques i vivències de les persones grans a través del setè art. Aquests premis tenen com a objectiu reconèixer la trajectòria de persones grans actives en diferents àmbits com són el cultural, l’esportiu, el professional i el social. També tenen en consideració les entitats que treballen per a les persones grans, així com activitats i iniciatives que es fan a favor d’aquest col·lectiu.
2014 PREMI BCNZOOM
Participar en el TanjaZoom va ser el premi atorgat pel jurat del BcnZoom, un festival de curtmetratges que realitzen conjuntament el Casal dels Infants i el Consell de la Joventut de Barcelona. El BcnZoom va premiar el curt “Un Instant” realitzat en el marc de  Ciutat Esperança, un projecte d’elParlante en col·laboració amb el Pla Comunitari de Ciutat Meridiana i el suport del Departament d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona. El Festival de Cinema Social TanjaZoom valora i premia el treball educatiu, social i cultural que realitzen associacions juvenils del barri de Beni Makada.
2017 CERTAMEN PER LA CONVIVÈNCIA I LA COHESIÓ SOCIAL
El projecte d’acció comunitària La Meri Productions, en el qual treballa elParlante fent l’acompanyament i assessoria audiovisual a joves en Ciutat Meridiana, va ser escollit com el guanyador del Certamen per la Convivència i la Cohesió Social 2017, entre vuit propostes del Districte de Nou Barris. El certamen és una iniciativa de la Xarxa 9Barris Acull que busca el reconeixement de les iniciatives que treballen en el Districte per la convivència i la incorporació als barris dels nous veïns i veïnes que han arribat amb la immigració.
2018 X PREMIS JOSEP MARIA RUEDA
L’Àrea d’atenció a les persones, de la Diputació de Barcelona, va celebrar el passat 27 de novembre de 2018 l’acte de lliurament de premis de la X edició dels Premis Josep Maria Rueda, a l’Espai Francesca Bonnemaison. Una iniciativa per al reconeixement de projectes d’intervenció comunitària. elParlante va aconseguir el primer lloc, d’entre 52 treballs presentats, pel projecte Ciutat Esperança, una iniciativa de sensibilització i cocreació audiovisual per a joves, creada inicialment per al barri de Ciutat Meridiana i s’ha estès a tota la Zona Nord de Nou Barris.

elParlante als mitjans

FER-SE GRAN AL MÓN DEL CINEMA, AMB FRANCESCA LLOPIS I TERESA GIMPERA

L’artista i la model són dues de les estrelles de La GRAN pantalla, un festival dedicat a les persones grans i al fet de fer-se gran. Francesca Llopis és el centre de la pel·lícula “Francesca i l’amor”, mentre que Teresa Gimpera rebrà el premi Trajectòria del certamen.

CINEMA I PERSONES GRANS AL PLAÇA TÍSNER DE BETEVÉ

A la taula rodona d’aquest ‘Plaça Tísner’ parlem de la vellesa aprofitant que comença el Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona amb la productora, Leticia Pipman, Mario Torrecillas, guionista de “Loli Tormenta” i Marta Romero, directora de “Toda una vida”.

TORNA LA GRAN PANTALLA, EL FESTIVAL DE CINEMA DE LES PERSONES GRANS

La GRAN pantalla, el Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona celebra la cinquena edició i es consolida com a lloc de trobada cinematogràfic intergeneracional per desmuntar, a través del cinema, els prejudicis i estereotips sobre les persones grans. La programació oferirà una trentena de propostes entre les quals destaca la projecció del film “20.000 especies de abejas”, guanyadora del premi a la millor interpretació protagonista a la Berlinale.

CIUTAT ESPERANÇA DINS LES VUIT ACCIONS PER A REDUIR LA DESIGUALTAT SOCIAL I CULTURAL A BARCELONA

Acord Ciutadà va organitzar la jornada ‘La cultura: eina de reducció de les desigualtats social’, en la qual ElParlante va participar amb el projecte Ciutat Esperança. Representants de diverses entitats socials han posat sobre la taula les accions necessàries per afrontar els reptes socials de la cultura. Dels debats realitzats es van extreure vuit propostes per aprofitar el potencial social de la cultura. 

FOTOGRAFIAR-SE PER COMPARTIR EL DOL MIGRATORI

Crònica sobre com elParlante va desenvolupar el projecte Sincronitza’t, amb l’alumnat de l’aula d’acollida de l’institut Vall d’Hebron, per treballar els seus processos migratoris a través de la fotografia. Com a resultat d’aquest procés, vam crear una exposició titulada “Objectes Migrants” per donar valor a aquells objectes que van fer part o representen la seva travessia. L’article també destaca els testimonis recollits en el documental realitzat amb els i les adolescents. 

REPORTATGE DE TVE DEDICAT AL PRIMER FESTIVAL DE CINEMA DE LA GENT GRAN "LA GRAN PANTALLA"

El magazín “Las Mañanas de TVE” va fer un reportatge a la inauguració del primer Festival Internacional de Cinema de la Gent Gran de Barcelona La Gran Pantalla, als seus organitzadors i jurats. Aquest certamen, únic a la nostra ciutat, és un espai intergeneracional i gratuït, creat por elParlante, amb el suport econòmic del Departament de Promoció de la Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona.

LA GRAN BRÚIXOLA D'ONDA CERO DEDICA UN REPORTATGE A LA GRAN GENT GRAN DE LES ROQUETES

El periodista Miguel Cáceres va entrevistar la Palmira, la Paquita i la Maria, tres veïnes del barri de Les Roquetes que van participar en el projecte La Gran Gent Gran. Al programa radial “La Gran Brúixola”, que dirigeix Robert Calvo, elles van parlar del curtmetratge que vam realitzar plegades a partir de tres situacions en les quals elles havien rebut discriminacions per raons d’edat.

LA FAMÍLIA BARRIS VISITA CIUTAT MERIDIANA PER A CONÈIXER LES JOVES DE CIUTAT ESPERANÇA

El famós programa de Betevé “La Família Barris” ha dedicat l’últim episodi al barri de Ciutat Meridiana, on desenvolupem fa més de 6 anys el projecte Ciutat Esperança, La presentadora Laura Sangrà ha entrevistat a quatre joves del barri que hi fan part, al director d’elParlante i l’educadora del Pla Comunitari de Zona Nord.

"SÓC FOTÒGRAF" UNA EXPOSICIÓ PER TRENCAR ESTEREOTIPS SOBRE LA GENT GRAN I EL FET D'ENVELLIR

L’Espai Jove Boca Nord del Carmel ha inaugurat l’exposició “Soc fotògraf”. La mostra presenta un recull de fotografies de gent gran fetes per joves del barri. Són el resultat d’un taller en què els participants han après a fer fotografies, però també han reflexionat sobre el fet de fer-se grans. La iniciativa s’emmarca dins del projecte Soc gran, i què?, que engloba diferents activitats en l’àmbit de la tercera edat. 

ELPARLANTE GUANYA EL PRIMER LLOC DELS PREMIS RUEDA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

L’Àrea d’Atenció a les Persones de La Diputació de Barcelona va lliurar els X Premis Rueda en reconeixement del treball d’intervenció comunitària de diverses entitats de Barcelona. elParlante va obtenir el primer lloc pel projecte Ciutat Esperança, que s’ha convertit en un espai de trobada per a joves de tota la Zona Nord de Nou Barris.

OCUPA'T BCN: UN PROJECTE PER A LA PROMOCIÓ DE LA INSERCIÓ LABORAL DE JOVES DE LA ZONA NORD

Ocupa’tBCN  és un projecte realitzat amb joves, en procés de formació i inserció laboral en cuina i restauració, del Centre Cruïlla de Zona Nord. La proposta era donar-los noves eines, audiovisuals i de márqueting personal, per promoure la seva pròpia imatge a les xarxes i davant dels seus futurs ocupadors. Per aconseguir-ho, s’han sumat esforços de totes les entitats que treballen al territori: Salesians, Fundació Juvent, Pla Comunitari Zona Nord, Pla de Barris i l’Ajuntament de Barcelona.

UN PROJECTE AUDIOVISUAL APROPA ELS I LES JOVES A NAVAS

Joves i adolescents del barri de Navas han treballat, per segon any consecutiu, temes relacionats amb el classisme, el racisme, el masclisme, la diversitat de gènere i la diversitat cultural. Ha estat en el marc del Projecte prisma – Navas en acció. El resultat d’aquest any ha estat ‘Antena Navas’, un informatiu en què han abordat l’ús dels mòbils o la idea de l’amor romàntic sota els prismes treballats en grup.

EL USUARIS DEL CASAL DE GENT GRAN CAN NOVELL RODEN UN CURTMETRATGE

El grup de la Gran Gent Gran ha fet un curt per trencar els mites que envolten les persones grans. El projecte, liderat per l’entitat elParlante i el districte de les Corts, pretén que les persones grans treballin sobre els tòpics i els prejudicis que creuen que hi ha sobre fet de fer-se grans, com ara que no poden controlar els seus diners sense ajuda o que no s’enamoren. Tot això, ho han plasmat en un curtmetratge en què ells han estat els encarregats de fer el guió i actuar.

UNA CIUTAT AMB ESPERANÇA

Reivindicar el potencial d’un barri, un barri molt jove, per desterrar l’estigma. Amb aquest objectiu va néixer Ciutat Esperança, un projecte impulsat pel Pla Comunitari de Ciutat Meridiana i l’associació ElParlante, en col·laboració amb el Centre Cruïlla. La iniciativa busca la implicació dels joves de la comunitat a través de la creació de vídeos i projectes audiovisuals on es reflecteix la diversitat social i les fortaleses del barri davant dels estereotips i visions negatives d’aquest.

ELS JOVES FOTOGRAFIEN LA CIUTAT ESPERANÇA, LA VISIÓ MÉS POSITIVA DE CIUTAT MERIDIANA

El grup de joves de Ciutat Esperança mostren en 38 fotografies l’aspecte més positiu i bonic del seu barri: la solidaritat, la natura o la simpatia dels veïns. Aquest projecte, coordinat pel col·lectiu El Parlante i el Pla Comunitari de Ciutat Meridiana, pretén donar la volta a la imatge negativa que es té del barri, molt lligada als desnonaments i la crisi. El Centre Cívic Zona Nord exposa aquest mes la plasmació en imatges de la visió que tenen els joves del seu barri, una mostra que han titulat “Ciutat Esperança, retratos de barrio”.

L'ALTAVEU

Tot un Món entrevista a Alfredo Cohen com a director d’elParlante. El col·lectiu aposta en alguns dels seus projectes com Barribook TV o Ravalead@s pel diàleg intercultural; dins una ciutat intercultural com Barcelona. El resultat és un debat entre joves sobre els estereotips i les visions adjudicades a persones i col·lectius de diferents orígens, tallers on es potencia la participació activa i l’expressivitat audiovisual dels joves participants.

CONTRA ELS RUMORS

Jéssica González, membre d’elParlante i dinamitzadora juvenil a la Xarxa BCN Antirumors, conversa amb la voluntària Cesca Camps a Tot un Món, també agent antirumors. La seva activitat combat la rumorologia present als mitjans de comunicació i a la societat cap a la població immigrant, basada en estereotips i prejudicis.

Transparència

El 2009 neix elParlante com a entitat a Barcelona, amb l’objectiu de dissenyar, implementar i avaluar estratègies d’educació + comunicació per promoure la ciutadania activa. Inspirats en tot el treball teòric i metodològic nascut a Amèrica Llatina, que vincula la participació, la comunicació i l’educació popular amb la transformació social.