Entrevistem a David Picó del PES La Mina- Salesians Sant Jordi per conèixer el projecte “La Cara Oculta de La Mina” i la seva experiència al Seminari d’Educomunicació Glocal, com a preàmbul de la segona edició que es durà a terme aquest 2019.

Por: Ana Cecilia Cervantes

David Picó es defineix com artesà tecnològic i bífidus dinamitzador. Licantrop amb algunes hores sobre el trapezi i lector de còmics. Porta més de quinze anys com a educador social al barri de La Mina, implementant projectes de dinamització comunitària amb alt contingut TIC.

Tot i la seva experiència, es va inscriure al Seminari d’Educomunicació Glocal per a la Justícia Social, al 2017. Hi va desenvolupar amb alguns companyes i companyes el projecte La Cara Oculta de La Mina, del qual parlem en aquesta entrevista. Aquestes són algunes de les seves impressions abans i després de conèixer de prop les teories i pràctiques educomunicatives al voltant del món.

eP- David, quina idea tenies sobre el Seminari, o sobre l’Educomunicació abans de començar a fer-ho?

DP- Abans de començar el seminari no ho tenia gaire clar, no tenia cap idea així com més configurada. El que sí que pensava era que podia ser una bona oportunitat per poder fer reflexió teòrica i acompanyada de testimonis o d’exemples d’accions educomunicatives que s’estaven portant a terme. Però sobretot això, que fos un espai de treball teòric i de formació teòrica del concepte educomunicació.

eP- En quin moment del Seminari vas comprendre que el que fas al barri de la Mina també és Educomunicació?

DP- Va ser molt al principi, des de la primera sessió ja vam començar a parlar del concepte d’educomunicació i ja vaig tenir molt clar que aquesta definició, aquest concepte o aquestes nocions s’avenien molt o eren molt coincidents amb el treball que veníem fent a desdelamina.net  Vaig pensar que a lo millor, sense saber-ho, o tenir només intuïció sobre això, ja feia educomunicació. Sobretot, que en el sentit que el nostre projecte neix des d’una entitat i des d’una forma de fer dels projectes socials o d’educació social. Això va ser molt fàcil: veure quines claus té l’educomunicació, que coincidien amb claus del nostre projecte.

eP- Quin projecte vas desenvolupar durant el Seminari i per què? Explica’ns-ho una mica.

DP- Amb els companys i companyes del Seminari va sorgir la idea de treballar un projecte que teníem al calaix, a la nostra entitat, que és el de La cara oculta de la Mina, una proposta que va sortir arran de treballs compartits i espais comuns entre dues entitats del barri: la PES de Salesians Sant Jordi i el Casal Infantil del barri. Nosaltres el que vam mirar va ser com hem d’explorar aquesta idea molt inicial de La Cara Oculta i poder portar-la a terme, i poder redactar un projecte, un document de treball que plantegés les diferents accions i metodologies per portar-lo endavant i poder-lo desenvolupar.

Fotografia de la Exposició “I love la Mina”

eP- Per què recomanaries a altres col·legues fer el Seminari?

EP- Crec que el Seminari és una bona experiència formativa i també d’intercanvi d’experiències i de coneixements entre gent que està treballant aquest concepte de l’educomunicació, però també que està treballant en àmbits que poden semblar una mica dispars o separats, però que tenen molt en comú; i que d’aquestes sinergies, d’aquestes relacions, d’aquest networking, poden sortir idees molt xules i molt engrescadores. Jo ho recomanaria per al tema de la formació teòrica, crec que hi ha un nivell important dels ponents i participants del seminari, també per poder compartir amb altres companys i companyes allò que s’està fent, o que es porta a terme i, també, perquè dóna un espai per poder somiar una miqueta, per poder plantejar propostes noves, o algunes propostes que es puguin tirar endavant durant el seminari.

David Picó participarà com a ponent a la segona edició del Seminari d’Educomuniació Glocal exposant el projecte intermèdia desdelamina.net amb collegues del PES La Mina.  Entre d’altres parlaran de diversos projectes realitzats amb els veïns i veïnes del barri, cartografies, mapeig, rádio, tv i l’exposicion fotogràfica I Love La Mina, projecte que va participar dins el DocsField Barcelona, realitzat amb Isma Montfort, Ester Molera i Carol Rodríguez.

Per conèixer millor aquesta formació fes clic al document en PDF Presentació II Seminari Educomunicació Glocal o visita el web http://educomunicacio-glocal.elparlante.es/