Per: Alfredo Cohen

Com en les darreres edicions, La Cruïlla Comuna, el projecte que realitzem des de 2009 en diferents escoles de Catalunya, aquest any tornarà a les aules de tres barris de Barcelona: Sarrià, Horta i Sant Andreu.

La Cruïlla Comuna són trobades i encreuaments comuns. Es tracta d’un espai d’educació mediàtica realitzat a secundària – normalment durant l’assignatura d’educació per a la ciutadania – en el que a través del debat, la revisió de formats audiovisuals i la interacció positiva, es pretén que els joves construeixin la seva pròpia mirada sobre la diversitat cultural, fugint del discurs simplista dels mitjans de comunicació de massa que transmeten i perpetuen rumors, prejudicis i estereotips de persones de diferents orígens.

Durant quatre sessions, els i les joves s’informen, s’expressen i debaten sobre la immigració, el refugi i les causes estructurals de la pobresa material en els països del Sud, així com la co-responsabilitat dels països del Nord, mentre experimenten un procés de sensibilització sobre la importància d’exercir una ciutadania crítica i sempre activa.

La proposta metodològica de La Cruïlla Comuna, està basada en la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació dins les aules com a eines alternatives, útils per a deconstruir discursos i situar al centre la capacitat autònoma de les persones per a prendre consciència crítica de si mateixos i dels problemes que els envolten, a partir d’un procés dialògic que contribueix a la construcció de solucions per als problemes socials.

T’agradaria fer La Cruïlla Comuna al teu institut? Posa’t en contacte amb nosaltres i t’explicarem com aquesta activitat es podria fer de manera gratuïta al teu centre, mitjançant el Catàleg d’Activitats Antirumors. Una aposta per la convivència intercultural finançat per l’Ajuntament de Barcelona.


 

En aquet vídeo es pot veure una bona part del que succeeix durant els tallers. A La Cruïlla Comuna

podràs accedir a tots els vídeos i a una guia pedagògica complementària.